Rozhovor pre IT časopis DATALAN

DATALAN-NEWS-01-2013_nahlad-DankaBartekova_Strana_1

1. Minulý rok bol pre vás mimoriadne úspešný, bronzovú medailu z olympiády si neodnesie domov každý. Aké boli vaše pocity tesne po výhre?

Keď som vyhrala rozstrel o medailu, ako by vo mne vybuchla obrovská eufória. Na Olympiádu som myslela dva roky v kuse, obetovala som tomu dňu veľmi veľa. Ten pocit, keď niečo veľmi chcete a napokon to dosiahnete, je neopísateľný. Aj keď som vystúpila na stupienky víťazov a vešali mi na krk medailu, celý čas som potláčala slzy dojatia a radosti.. 

2. Ako ste sa za tento mimoriadny úspech odmenili?

Dovolenkou a voľnom. Po oslavách, ktoré som absolvovala a ďalšej práci, ktorá s úspechom súvisela, som si dopriala takmer tri mesiace bez zbrane a tréningu, alebo len veľmi ľahkého. A samozrejme, babskú dovolenku, na ktorej som ležala pri mori a nepohla ani prstom. Zvyčajne nevydržím len tak ležať, ale tento krát som sa denne presunula k moru a ležala bez pohnutia..:-)

3. Uspeli ste aj v športovej diplomacii, nedávno ste sa stali oficiálne členkou Medzinárodného olympijského výboru, čo je iste veľká zodpovednosť. Čo konkrétne je vo Vašej kompetencii?

Som členkou komisie športovcov, čo znamená, že budem medzi športovcami, ktorí majú v olympijskom hnutí zabezpečiť, aby aj športovci mali svoj hlas pri rozhodovaní o všetkých dôležitých záležitostiach týkajúcich sa Olympijských hier. To znamená, že budeme v rámci nášho poradného orgánu konzultovať všetky zmeny a snažiť sa, aby boli športovci v rámci olympijského hnutia na prvom mieste. Okrem toho som riadnou členkou MOV a to znamená, že mám jeden hlas pri rozhodovaní napr. o dejiskách hier alebo vo voľbách nového prezidenta MOV. To bude na programe v septembri, takže budem pri tom, keď sa bude rozhodovať o dôležitých záležitostiach.

4. V jednom rozhovore ste raz priznali, že ste ako dieťa boli skôr umeleckejší typ. Hrali ste na klavíri, chodili na tanečnú a naraz streľba… Ako ste sa k nej dostali?

Otec je poľovník a ako 11-ročná som spolu so sestrou dostala za vysvedčenie vzduchovku. On takisto strieľal poľovnícke preteky a hoci sme najskôr chodievali celá rodina fandiť, neskôr sme sa tešili, kedy to vyskúšame. Bola to láska na prvý výstrel, tento šport ma fascinoval od začiatku. V tom čase  na Slovensku neboli žiadne strelkyne – juniorky,  takže sme dostali spolu so sestrou Lenkou šancu reprezentovať a teda aj cestovať do zahraničia. Bolo nám jasné, že to nebude len chvíľková záležitosť. 

5. Témou dneška sú inovácie. Aké inovácie sa v súčasnosti uplatňujú, resp. objavujú v športe?

Každú chvíľku sa v športe niečo vyvíja, mení… Materiály oblečenia, výživové doplnky, metódy tréningu… aj v streľbe je na to relatívne veľký priestor – aj keď zbraň mám už niekoľko rokov rovnakú – strieľam s brokovnicou firmy Perazzi. Veľký priestor pre inovácie v našom športe je v oblastí nábojov – náboje, ktoré pre mňa vyrába česká forma Sellier&Bellot si každú sezónu nechám vyrábať na mieru a podľa aktuálnych potrieb – nastavím si rýchlosti, druh pušného prachu, spätné nárazy, ako mi vyhovujú… Bez inovácií to skrátka nejde nikde a stagnácia sa veľmi neopláca..

6. Dievča so zbraňou, nebáli sa vás chalani? :)

Ani nie, ja pôsobím na ľudí mierumilovne. Teda aspoň sa snažím..:-) Ale niekedy, keď si pozerám videá z tréningov alebo pretekov, vyzerám tak odhodlane zasiahnuť terč, že by som si nechcela  v tom momente prísť do cesty..:)

7. Úspešnou strelkyňou je aj vaša sestra Lenka. Máte ako dvojičky silne vyvinuté puto? (viete napríklad, že vám volá, skôr ako sa pozriete na displej mobilu?)

Tým, že sme boli do 18 rokov stále spolu, poznáme sa a vieme, ktorá čo prežíva. Ale stane sa mi, že pozriem na telefón a v tom mi zazvoní.

8. Veľmi veľa cestujete, presúvate sa z krajiny do krajiny. Aké technické vymoženosti vám cestovanie spríjemňujú?  Hrá sa Danka Barteková napríklad hry na telefóne? :) (angry birds, bad piggies …)

Spoznávať nové miesta je skvelé, ale to presúvanie sa nemusím. Naučila som sa ho zvládať, vypestovala som si totiž baby reflex – hneď ako sadnem dozadu do auta, do lietadla, alebo mikrobusu, v momente spím. Hockedy prespím celú cestu a ak sa zobudím, dám si prestávku na film, ktorý mám stiahnutý v iPade, prípadne na pár strán knihy, a zaspím ďalej.

9. Akú aplikáciu do mobilu ste si stiahli naposledy?

Mám posťahovaných veľa – od novín, ktoré si celý deň čítam, nech som v obraze, cez sociálne siete až po hry. Naposledy to bol Smartbanking a SkeetShoot, nová strelecká aplikácia

10. Koncom minulého roka ste patrili medzi osobnosti  podujatia DATALAN Slovenský výber. Aké sú vaše postrehy k IT komunite, rozumiete si aj s tzv. Ajťákmi?

Veľmi novinky vo svete IT nesledujem, ale základný prehľad mám, takže si trúfnem povedať, že ako laik sa viem pridať do diskusie…. Ale ak by zašlo „do tuhého“, začnem rýchlo o streľbe a sme si kvit.:-) Svet technológií má svoje čaro a niekedy len otváram ústa, aké vymoženosti sa dejú…

11. Z olympiády ste si neodniesli “len” nablýskanú medailu, ale aj novú lásku, trénera kajakárov Petra Likéra. Ako vyzerá spoločne strávený voľný čas vrcholových športovcov?

Športovo a klasicky relaxačne – teda pri telke s vyloženými nohami. Keď spoločne trénujeme, myslím kondične, tak prídeme domov a pustíme si film, to je najlepší relax.. Teším sa na lepšie počasie, budeme veľa času tráviť vonku, prechádzkami so psom, na bicykloch, na terase s kamarátmi… hlavne nerozprávať sa o športe a práci.:-)

12. Keď sa pozriete do budúcnosti, oslovujú vás moderné technologické vymoženosti v domácnosti, ako napr. inteligentná chladnička, TV s augmented reality alebo virtuálny šatník?

Myslím, že majú svoj význam, ale takisto zapríčiňujú to, že ľudia zlenivejú. Ak má nejaký spotrebič za mňa spísať nákupný zoznam, objednať potraviny a niekto mi ich prinesie pred dvere, znamená to, že na to nemusím myslieť a odbremením sa.. Mám však pocit, že človek sa odbremeňuje niekedy až príliš.. o chvíľu nebudeme musieť myslieť na nič, rozmýšľať za nás bude technika.. Myslím, že ako vo všetkom, treba nájsť tú mieru, kam až by mali mať technológie dosah.. 

13. Ak porovnáte bežný mestský život na Slovensku so Západom, je nejaká inovácia, ktorú by ste privítali? (v školstve, zdravotníctve, ako bežná obyvateľka…)

Ak si mám predstaviť krajinu, v ktorej by som žila, bolo by to Švédsko alebo Nórsko. Som veľkým fanúšikom ich sociálneho systému, ktorý vyplýva zo zmýšľania nielen politikov, ale aj ľudí. Všetko tam funguje akosi lepšie.. Ľudia chodia na bicykli, aby podporili ekológiu, štát preplatí mamičkám opatrovateľky pre deti, aby sa mohli vrátiť do práce, zdravotníctvo a školstvo sú na vysokej úrovni.. V takomto prípade by mi nevadili ani ich vysoké dane.. Z platov, ktoré majú, si ich môžu dovoliť…

14. Čo vás v profesionálom života najviac poháňa, a naopak, v osobnom živote vám čo najlepšie dobije baterky?

Mám ambície, kladiem si ciele a chcem ich dosiahnuť. Ten hnací motor ja tak nejako vo mne a ženie ma dopredu. Keď chcem niečo dosiahnuť, nemyslím na únavu a na to, že sa mi nechce, skrátka idem.. V osobnom živote sú to moji blízky a rodina.. Najhodnotnejší relax je s malým synovcom, ktorý má dva roky a prípomína mi to, čo je v živote najdôležitejšie.. Predsa tie najmenšie radosti.:-)

15. Aký svoj osobný a športový cieľ ešte túžite zdolať?

Nikdy som nebola majsterkou sveta, takže strelecky mám ešte kam ísť. Chcem strieľať ďalšie 4 roky, kvalifikovať sa na olympiádu v Riu a potom uvidíme. Pracovne chcem potvrdiť svoju pozíciu v Medzinárodnom olympijskom výbore a získať si tam pevné zázemie do budúcna.. A osobne, neviem.. Keď budem cítiť, že prišiel správny čas, príde na rad rodina.. 

 

DANKA & IT
Používam telefón iPhone 4S. Odkedy som prešla na iPhone, nie je cesta späť. Na jeseň ho upgradujem na päťku..

Nosím so sebou iPhone, iPad a iPod…vždy a na všetkých cestách..  kúpila som si aj Mac, ale stále sa odhodlávam spraviť ten krok a vzdať sa windowsu.. Bude to trvať, ale stavím sa, že potom takisto nebude cesta späť.:-)  

Najviac by ma potešil nový fotoaparát, asi takisto upgradujem svoj Canon G9.. Hoci sa mi bude ťažko lúčiť, lebo sme spolu zažili a nafotili veľké veci, ale predsalen… vývoj ide ďalej..:-)

PROFIL

Danka Barteková (28) je päťnásobnou majsterkou Európy v streleckej disciplíne skeet, trojnásobnou bronzovou medailistkou z majstrovstiev sveta a dvojnásobnou juniorskou majsterkou Európy. Má za sebou množstvo juniorských a seniorských športových úspechov, aj dva svetové rekordy. Na minuloročných letných olympijských hrách v Londýne získala bronzovú medailu. Vyštudovala Univerzitu Mateja Bela v Banskej Bystrici, Fakultu politických vied a medzinárodných vzťahov a v súčasnosti sa okrem športu venuje aj aktivitám v Medzinárodnom olympijskom výbore. Žije v Malženiciach pri Trnave,, zatiaľ s rodičmi, o pár mesiacov sa sťahuje do nového bytu v Bielom Kostole.

Comments are closed.